fbpx

Efterårets Kryddersnaps

Kryddersnaps - Efterår på flaske

Kryddersnaps. For rigtig mange er efterårets sanketure forbundet med at samle ind til kryddersnaps, brændevin med slaw i og det der er værre (eller bedre!). Her hos os er det typisk Jægeren, der målrettet går med snuden både oppe og nede for at samle smagsgivende plantedele ind til alkoholiske nydelser, men Heksens yndlingseleksirer bliver der nu også tænkt på!

Der findes næppe andre sankeobjekter, der er skrevet mere om end de utallige muligheder for tilsætning til alkohol, som kan findes på enhver lille gåtur. Nogle bruger naturens gaver til at lave brændevin o.a. helt fra bunden, her er vi dog mere til den lettere udgave med at tilsætte blomster, rødder, blade, bark eller frugter til færdige, forsvarligt producerede basisvæsker!

Vi tager altid udgangspunkt i hvad vi kan finde, så vores produktion af Kryddersnaps forandrer sig typisk år for år. Og ikke mindst fra årstid til årstid. Det at krydre alkohol med naturlige smagsgivere er muligvis en typisk efterårsting, men i virkeligheden er både sommer og især foråret ligeså rig på muligheder med friske skud fra træer og planter, tidlige rodfrugter og farverige blomster.

Kryddersnaps - Sådan

Der findes ikke noget rigtigt og forkert når vi taler Kryddersnaps (altså bortset fra at alt bør nydes med mådehold!), men ønskes den rene smag af en bestemt art, bør alkoholen selvfølgelig være forholdsvis neutral, typisk en Brøndum Klar, Vodka eller en kornbaseret brændevin, som de bl.a. laver i Tyskland. Selvom vi går ind for det enkle, bruger vi ofte Gin som basis, da vi synes enebærsmagen er god at digte videre på.

Andre retningslinjer for Kryddersnaps, som måske kan hjælpe lidt i gang, er trækketid, lagningstid og håndtering af det færdige bryg. Aromastoffer er her det centrale, og jo lettere disse trækkes ud af planten, jo kortere tid skal brændevinen trække. Det betyder generelt, at emner som nødder, agern og hårde bær skal trække lang tid, mens blade, blomster og krydderurter kan være klar i løbet af nogle dage eller en uge. Herefter vinder de fleste blandinger ved lagring, så smag dig frem. Ofte er smagen meget intens, og kan nærmest kaldes en essens, der så fortyndes med mere alkohol, så smagen passer præcis til dig. Du kan også vælge at søde snapsen, f.eks. med honning, eller blande med sukkerlage, hvorefter din snaps mere er en likør. Bare prøv med forskellige planter, frugter og bær, så lang tid du holder dig fra åbenlyst giftige emner, f.eks. gifttyde, guldregn eller bjørneklo.

Vi har her i efteråret flere forskellige bryg på vej, der stadig enten trækker eller lagrer, så resultaterne af disse kender vi endnu ikke. Men den varme sensommer og det lune efterår har medført tidlig modning af ikke mindst Slåen, Aronia og Lyng, så flere bryg allerede smager fantastisk og vil sikkert kun blive endnu bedre senere.

slåengin

Heksens Sloen Gin

Vi brugte en flaske Dry London gin, 0,7 l., 750 g. Slåenbær, 375 g. økologisk rørsukker og et sylteglas, 1,25 l., med patentlåg.

Slåenbærrene, som vi i år allerede kunne plukke store og modne i midten af august, blev skyllet godt og kom derefter i fryseren i tre døgn. Fryseturen sprænger skallen, hvorefter de er klar til brug.

Bærrene og sukker kommes i glasset, rystes godt sammen og overhældes med alkoholen, hvorefter blandingen trækker. De første par uger skal glasset rystes dagligt, til sukkeret er endeligt opløst. De modne bær har i år speedet trækningsprocessen, så allerede efter 6 uger var denne gudedrik klar. Bærrene blev siet fra gennem et stykke tætvævet gaze, omhældt på ny flaske efter to døgn for at fjerne lidt bundfald, og står nu smukt lysende og bliver endnu bedre i barskabets mørke.

Aronia Skud

Vi brugte 800 g. nyplukkede, letskyllede aroniabær, en flaske vodka og et patentglas, 1 l.

Aroniabærret er en såkaldt superoxidant, og det er vigtigt at bærrene kommer i alkohol umiddelbart efter plukning, så alle gode stoffer bevares. Vi tog bærrene fra efter 6 uger, og står nu med rubinrød livseleksir!

Nogle elsker den syrlige frugtsmag, der bider lidt i munden, men ønskes mere blødhed er også denne drik oplagt til likør gennem tilførsel af netop æblesirup.

Aronia Skud

Vi brugte 800 g. nyplukkede, letskyllede aroniabær, en flaske vodka og et patentglas, 1 l.

Aroniabærret er en såkaldt superoxidant, og det er vigtigt at bærrene kommer i alkohol umiddelbart efter plukning, så alle gode stoffer bevares. Vi tog bærrene fra efter 6 uger, og står nu med rubinrød livseleksir!

Nogle elsker den syrlige frugtsmag, der bider lidt i munden, men ønskes mere blødhed er også denne drik oplagt til likør gennem tilførsel af netop æblesirup.

JægerLyng med twist

Vi brugte et par håndfulde hedelyngblomster, skrællen fra en økologisk citron, 5 friske enebær, en flaske vodka og et patentglas, 1 l.

Det hele kommes i glasset, der herefter stilles mørkt i 4-5 dage. Blandingen sies gennem et klæde og er klar til kamp! Den kan drikkes rent, men er også rigtig god til cocktails eller som grundalkohol i en likør, f.eks kan æble- eller blommesirup tilsættes i forhold 2 dele JægerLyng til 1 del sirup.

Mere Inspiration Fra Det Vilde Køkken

Henover året leger vi med forskellige temaer fra Det Vilde Køkken. Læs bl.a. om semsommerens SYLT  &  SVAMPE eller se hvad vi sanker når det bliver FORÅR

2 Comments

  1. […] leger vi med forskellige temaer fra Det Vilde Køkken. Læs bl.a. om semsommerens SYLT  &  EFTERÅRET PÅ FLASKE eller se hvad vi sanker når det bliver […]

  2. […] løs af sensommerens herligheder. Der er mere inspiration at hente i vores tema om EFTERÅRET PÅ FLASKE og […]

Comments are closed.

Scroll to top