fbpx

Ramsløg, Mælkebøtte & Brændenælde

Ramsløg, Mælkebøtte & Brændenælde

3 superfoods som du kan sanke dig til lige nu

Ramslæg, Mælkebøtte & Brændenælde

Så er det nu!
Det pibler frem med vilde urter alle steder og vilde planter indeholder langt flere vitaminer og mineraler end selv de sundeste kulturafgrøder. Så der er god grund til at spise lidt vildere.

Men hvordan kommer man lige i gang med det vilde køkken? Lige nu er den Danske natur er fyldt med små spæde skud fra vilde urter. Her er 3 gode og lette bud med Ramsløg, Brændenælde og Mælkebøtte.

Gå altid efter det som er i sæson. Tjek evt. www.byhoest.dk/raavarer for en oversigt over vilde planter og hvor de kan findes.

Ramsløg

På engelsk hedder Ramsløg Wild Garlic, og det er jo ret rammende. Derfor har jeg heller ikke hvidløg i min ramsløg pesto.

Opskrift på Ramsløg pesto:

2 store håndfulde friske ramsløg
1 dl. mandler
2 dl. olivenolie eller dansk rapsolie
Lidt frisk citronsaft
Havsalt og friskkværnet peber

Hele molevitten blendes og wupti, så er den klar

Brændenælde

Brændenælder er rig på jern og virker inflammations hæmmende.

Vi har været på rov og høstet friske nældeskud, som har fået lov til at tørre i solen og blandet med lidt tørret mynte. Det giver en dejlig the som også er god som isthe.

De friske (eller tørrede) nælder kan også blandes i dit brød, madretter eller smoothies.

Vi har altid tørrede brændenælder på lager. Pluk altid de friske skud. Senere på sommeren og langt hen af efteråret kan du plukke brændenælde blomsterne. De er lette at trække af plantestænglen hvis du har etpar hansker på.

Mælkebøtte

Mælkebøtter er rig på bitterstoffer som sætter skub i lever og galdeblære og hjælper kroppens afgiftning. Mælkebøttens unge blade kan spises rå i salater eller bruges i pesto. Bladene er behageligt bitre. Kronbladene fra de udsprungne blomster er et fint drys på salaten.

Jeg elsker mælkebøtteblomster. Per hader dem (behøver jeg sige at han slår græsset...). Men vi elsker begge at bruge de smukke gule blomster til mælkebøttesirup. Hvert forår koger vi Mælkebøtteblomster i massevis, med sukker og citron til en skøn tykflydende sirup med den smukkeste gyldne farve  – og det smager fantastisk på pandekager eller skyer.

Du får opskriften på mælkebøttesirup lige her:

500 g mælkebøtteblomster
2 økologiske citroner
2½ l vand
2 kilo rørsukker

Mælkebøttehovederne og citronerne i skiver, koges i vandet i 10 min.
mælkebøtterne sies fra, først i et dørslag, og derefter gennem en stofble.
Derefter tilsættes rørsukkeret og det koger i ca. 1½ time. Lav en størkningsprøve, hvis det stivner, hældes på skoldede atamon skyllede små glas.

Lad os inspirere hinanden med Vilde Køkken ideér

Er du også Vild med at sanke? og bagefter trylle med din høst i køkkenet? Så lad os inspirere hinanden - tag mig på Instagram Så deler jeg dit opslag i min story.

Få mere inspiration fra Vores Vilde Køkken - læs vores tema om SEMSOMMER SYLT og SVAMPE

Vil du ha´ flere køkkenideer, som er lette at lave, og (lidt) sundere

Er du nysgerrig efter flere lækkerier fra mit køkken, så tjek: Nem (og sund) ChokoladekageRaw Chokolate Brownie  eller Saftig kage med grøntsager og varme krydderier

1 Comment

  1. […] efteråret leger vi med forskellige temaer fra Det Vilde Køkken. Læs bl.a. Tema om FORÅR og […]

Comments are closed.

Scroll to top